BellaForsgren

Mihin olet nyt menossa kokoomus?

Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Niilo Nissinen väittää mielipidekirjoituksessaan (KSML 12.3.) että: “Opiskelijat eivät ole huono-osaisia”.

Nykyiseen opintorahapainotteiseen malliin siirryttiin vuonna 1992. Opintorahaa ei sidottu muiden tukien tapaan indeksiin, ja sen ostovoima laski vuodesta 1994 vuoteen 2009 mentäessä 23 prosenttia. Samassa ajassa opintorahan suhde yleiseen ansiotasoon nähden heikkeni 35,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen uusimman raportin mukaan nuorten pienituloisuus on muista ikäryhmistä poiketen yleistynyt.18–24-vuotiaiden ikäryhmässä kaksi kolmesta pienituloisista on opiskelija.Opintotuki on jo nykyisellään riittämätön toimeentulon muoto ja hallitus aikoo heikentää sitä entisestään uusilla säästöpäätöksillä. Köyhyysrajan alapuolella elävältä ihmisryhmältä ei tulisi leikata 150 miljoonaa euroa.

Miksi opiskelijan pitää ottaa lainaa elääkseen, mutta työttömän ei tarvitse? Eikö ihmisryhmiä tulisi kohdella yhdenvertaisesti? Myös ”opiskelu on vapaaehtoinen valinta” -argumentti ontuu, jos huomioidaan perustuslain kirjain sosiaalisten perusoikeuksien turvaamisesta jokaiselle.

Nissinen väittää: ”Lainapainotteinen järjestelmä ei todellisuudessa luo eriarvoisuutta köyhistä ja varakkaista perheistä tulevien opiskelijoiden välille”. Tutkimusten valossa korkeakoulutus periytyy yhä. Lisäämällä opintojen lainapainotteisuutta hallitus vain vauhdittaa ilmiötä entisestään, tehden koulutuksesta riskin, jonka taloudelliseksi vastuunkantajaksi jää yksilö yksin.

Arvostan vilpitöntä tapaa, jolla Nissinen tuo arvomaailmansa esille. Tulkitsen, että Nissisen kannattamassa hyvinvointimallissa yksilöllä on vapaus ja vastuu kaikesta – myös siitä, millaiseen perheeseen sattuu syntymään.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi puolueensa puheenjohtajapäivillä: “Kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme.”

Kokoomuksen strategia edistää sivistystä, tukea tieteellistä tutkimusta ja kannustaa kansaa uskaliaan yrittäjyyden rohkealle tielle, on leikata miljardeja tutkimuksesta, koulutuksesta ja innovaatiosta.

Mihin olet menossa kokoomus?

Kansainvälisesti tunnustettu, jokaisen yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin perustuva koulutusjärjestelmämme on ollut menestyksemme valttikortti. Koulutusleikkaukset ovat ideologinen valinta, ei taloudellinen välttämättömyys.Pakottamalla opiskelijat lainanottoon hallitus murentaa vuosikymmeniä rakennettua koulutusjärjestelmää ja samalla hyvinvointiyhteiskuntamme perusteita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat