Vihapuhe ei kuulu sananvapauteen

Sananvapaus on usein se käsitte, johon on nojattu kyseenalaisiin ilmaisuihin turvauduttaessa. Ei-rasistiksi itseään kutsuva ”maahanmuuttokriitikko” valittaa usein sananvapautensa rajoittuvan silloin, kun hänen näkemyksiään kyseenalaistetaan.

Nyt vuorossa on perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka kirjoitti viime viikolla facebook-sivuillaan pitkän islamin vastaisen kirjoituksen. ”Islam pitää kitkeä Suomesta pois”, Tynkkynen kirjoitti. En aluksi nähnyt julkaisuun reagoimista tarpeellisena, koska se ei tuonut mitään uutta tietoa jo hänen ajatuksistaan enkä en halunnut antaa tekstille yhtään enempää julkisuutta. Ennemminkin olin yllättänyt kuinka pitkälle Tynkkynen oli valmis menemään mediahuomion kipeisyydessään.

Miten Tynkkysen ulostulo sitten eroaa aikaisemmista ”vihapuhetta” sisältävistä teksteistä? Onhan perussuomalais vaikuttajilta kuultu ennenkin useita rasismi-sävytteisiä kommentteja. Erona on se että, tuomitsemisen sijaan perussuomalaisten puolue jakoi Tynkkysen kirjoitusta omalla Facebook-sivullaan saate tekstillä “Tynkkysella on asiaa” ja tämän lisäksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kike Elomaa puolusti Tynkkysen kirjoitusta tiistaina HS:n haastattelussa. Huolestuttavaa oli Elomaan kommentti ”Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen” Antti Kaikkosen Tynkkyseen kohdistamaa kritiikkiä kohtaa.

Harva tunnustautuu rasismi-käsitteen avoimeksi kannattajaksi. ”En ole rasisti” tai ”En hyväksy rasismia” ovat lauseita, joita viljellään usein. Pidän ongelmallisena jos tilanne on mennyt siihen että, ihminen voi itse määritellä itsensä ei-rasistiksi ja sen jälkeen sanoa avoimesti mitä tahansa.

On hyvä muistaa, että vihapuhe usein kumpuaa pelosta ja epävarmuudesta, oman asemansa uhatuksi kokemisesta. Tähän ihmisten kokemaan pahoinvointiin tulee päättäjien suhtautua vakavasti ja rakentaa yhdessä parempaa tulevaisuutta jossa esim. Yhteiskunnassa lisääntyneeseen eriarvoistumiseen puututaan.

Suomessa on liian kauan vallinnut ilmapiiri, jossa vihapuheelle on ollut tilaa. Kansanedustajien kokoomuksen Ben Zyskowiczin ja keskustan Antti Kaikkosen viimeaikaiset ulostulot ovat tervetulleita, mutta eivät vielä riittäviä. Suomen hallituksen johdon on vihdoin sanouduttava selkeästi irti rasismista sanoin ja teoin, sekä pistää kuriin ne hallituspuolueiden jäsenet jotka sitä eivät vielä ole ymmärtäneet tehdä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu